Vad tycker ni om det här? (Jag blir helt galet förbannad!)

Citat från Vårdförbundets sida på Facebook;

‎”Är det ett problem att man som legitimerad personal beskriver personliga problem och sjukdomar i sociala medier? Kan det bli en trovärdighetsfråga? Kan det påverka inte bara mig själv, utan också mina kolleger på samma arbetsplats?” Vice förbundsordförandePia Arndorff i sitt senaste blogginlägg. Vad tycker ni?”

Länk till bloggposten (obs att det inte är samma som inläggen på Facebook!)

http://vardforbundetbloggen.se/forbundsstyrelsen/2012/02/16/etikfra…

Min reaktion blev följande och många fler har skrivit liknande samt ”gillat” mina kommentarer.

Mina kommenter:

Veronica ’Vicky’ Halléus

Jag kan säga som så här, den dagen min arbetsgivare eller yrket kräver av mig att jag inte längre får yttra mig om mina egna problem/illabefinnande kommer jag att sluta arbeta som sjuksköterska. Där går banne mig gränsen! Jag/vi är inte livegna!

På vilket sätt skulle min trovärdighet påverkas av att jag dom PRIVATPERSON bloggar om tex min depression? Och på vilket sätt skulle det på påverka mina KOLLEGORS trovärdighet ?

Jag bloggar/twittrar/skriver på Facebook exakt vad jag vill så länge det handlar om enkom mig själv. Givetvis hänger man inte ut kollegor eller klinik eller bryter sekretessen men vad jag vill skriva om mig i sociala media och i bloggar har inte någon något att göra med. Basta!

Jag kan berätta att jag fått många mail och kommentarer från människor som är tacksamma för att jag som proffessionell också kan må dåligt.

Som sagt, jag/vi är inte livegna.
för 7 timmar sedan · Gilla · 9

Vårdförbundets svar;

Vårdförbundet Hej Veronica och Jessica – Det var en fråga som kom från Dagens Medicin. Våra medlemsgrupper är självklart vanliga människor, inte bara sitt yrke och inte livegna!
Det är alltid ett personligt val hur privat man vill vara på sociala medier. Men, precis som i alla andra branscher, måste man vara medveten om att arbetsgivare förmodligen kollar upp vad man gör på sociala medier.
för 7 timmar sedan · Gilla · 1

Min andra kommentar;

Veronica ’Vicky’ Halléus Och? En arbetsgivare som inte vill anställa mig för att jag har haft depressioner eller för att jag är öppen OM MIG som person vill jag inte heller bli anställd av. Skam på torra land!
för 7 timmar sedan · Gilla · 1

Hur ser ni på det här? Ska vi som sjuksköterskor inte få berätta om våra personliga problem eller funderingar i egen blogg, på Twitter eller Facebook? Jag blir som ni ser helt galet förbannad. Vi är inte livegna och så länge man inte hänger ut kollegor/klinik eller bryter sekretessen så får vi skriva exakt vad vi vill! Vi ÄR inte vårt yrke, vi är människor. Är vi skyldiga att vara en förebild som privatpersoner? Är då en överviktig sjuksköterska en sämre sjuksköterska? Eller en sjuksköterska med hypertoni? Eller rent av en sjuksköterska med typ 2- diabetes? Eller är det kanske så att om man har personliga problem som t.ex. en skilsmässa, gör det oss till sämre sjuksköterskor?

Vi bor i en demokrati och vi har yttrandefrihet om oss själva! Jag tycker det är skandalöst och att vandra på mycket tunn is att ens föreslå att vi inte ska yttra oss om våra egna problem. Eller ska vi kanske återgå till den tid då sjuksköterskor inte fick gifta sig och bodde på avdelningen?

1 comment

  1. Självklart är vi självständiga individer som i en demokrati får skriva om oss själva. Det jag däremot blir lite förundrad över är din inskränkning till att vara trogen sin klinik och inte ”hänga ut” den. Får man inte skriva om sin arbetsgivare i sociala medier? Varför drar du gränsen vid just kliniken och inte avdelningen, sjukhuset eller landstinget? Principiellt anser jag att man bör kunna yttra sig (med vårdat språk) om vilka företeelser som helst så länge man inte hänger ut någon enskild individ (offentliga personer ex politiker eller landstingsdir undantagna), eller riskerar att bryta sekretessen. Verksamheter, oavsett nivå ska givetvis kunna granskas och felaktigheter av allmänt intresse ska uppmärksammas.

Skriv din kommentar