Månadens profil på SskWebben

Patrik Bylund, 35
Bemanningsansvarig på Vårdassistans och leg.Sjuksköterska

Berätta om dig själv Patrik. Vem är du?
Jag är en lyckligt gift, 35årig tvåbarnsfar, sjuksköterska i botten med en förkärlek för akutsjukvård. Älskar att cykla och att utmana mig själv vad det än gäller.

Hur kom det sig att du blev verksam inom ett icke kliniskt arbete?
Det var dags att göra någonting nytt och jag var även på jakt efter ett jobb utanför treskiftet. Jag ville dock ha ett jobb där jag kunde ha erfarenhet av alla mina år som sjuksköterska. Min fru är även hon inom vården så det var ännu en sak som drev på för det var svårt att få ihop vardagen.  På akuten där vi båda arbetade är det 60% kvällspass och varannan helg som man jobbar. Vi sågs aldrig och det var inte värt det.

Saknar du att arbeta kliniskt?
Det kan hända att jag gör, absolut. Eftersom jag har mitt hjärta i akutsjukvården kan jag sakna den svårt sjuka, riktigt akuta patienten där hela teamet får anstränga sig till det yttersta för att lyckas. Det är en skön känsla att känna att man gjort sitt yttersta och att allting fungerade som det skulle, speciellt de gånger det inte gick som man önskade för patienten så kan det vara en liten tröst att man gjort sitt bästa i alla fall.

Vårdassistans som du arbetar för. Vad är detta för bolag?
Vårdassistans är ett ungt, nytänkande bemanningsföretag inom vården. Ett företag med gott om plats för egna idéer och personlig utveckling. Det är roligt att vara med i ett företag som jobbar hårt framåt, men inte till vilket pris som helst.

Vad skiljer er från andra bemanningsföretag?
Det som är så roligt är att Vårdassistans verkligen bryr sig om relationen som vi har till både de sjuksköterskor vi hyr ut och till de enheter som hyr av oss. Den personliga relationen är viktig och det känns att det verkligen är så. Våra kontroller är grundliga för att kunna hålla en hög kvalitet. Det gäller inte bara att få ut en sjuksköterska till kunden, utan det gäller att få ut RÄTT sjuksköterska. Jag kan stå för alla sjuksköterskor som kommer från oss.

Vid en undersökning bland Sveriges sjuksköterskor på SskWebben framkom att många sjuksköterskor är skeptiska till att arbeta heltid eller extra via bemanning. Vad vill du säga till dem.
Jag tror många inte riktigt vet vad bemanning innebär, sen är det mycket rykten som cirkulerar om bemanning. Jag tycker dock att går man och funderar på att jobba som uthyrd ska man absolut ta chansen att pröva på, eller i alla fall ringa och höra sig för vad det egentligen innebär.

Jag har själv arbetat som uthyrd sjuksköterska både i Sverige och Norge och jag kan förstå att många är skeptiska för man vet inte vad man kastar sig in i. Skepsisen tror jag grundar sig många gånger i en osäkerhet inför det okända. Känslan av att kliva ut i det okända och klara av det får en att växa både som person och i sin profession. Är man lite osäker är det nog bra att börja med att jobba lite extra på lediga dagar för att se om man passar för det. De som arbetar heltid inom bemanning uppskattar flexibiliteten och att bestämma själva över sin jobbsituation, för att inte tala om erfarenheten man får. Det vi gör på vårdassistans är att erbjuda våra sjuksköterskor olika uppdrag sen är det upp till varje person och tacka ja eller nej beroende på om de tror att de skulle passa.

Vad söker ni för sjuksköterskor just nu och vart?
Det är framförallt i storstadsregionerna det finns flest uppdrag men även ute i landet. Vi söker alla professioner. Vi arbetar mycket efter våra sjuksköterskors önskemål om vart och med vad de vill jobba.

 

Som vi ser på bilden har du ett ovanligt fritidsintresse, berätta!
Det mesta av fritiden går till att vara med familjen. Har två grabbar, en på 7 månader och en på fyra år. Men mitt hjärta slår även för allt på två hjul med trampor. I 18 nu har jag cyklat BMX-freestyle, dock har jag fått lägga ”karriären” inom den sporten på hyllan så nu cyklar jag så ofta jag kan bara för att jag älskar det.

 

Hur kom det sig att du började med BMX?
Jag skatade när jag var yngre men så fick jag låna en BMX cykel av en kompis och det var kärlek vid första ögonkastet. Jag älskar känslan av att kasta sig ut i någonting man egentligen är livrädd för och komma helskinnad ur det, vilket dock inte alltid var fallet tyvärr. Har fått se patientsidan av sjukvården lite för många gånger. Det positiva med det dock är att det är nyttigt för sjukvårdspersonal att se patientsidan. Jag tror att alla som arbetar med patienter skulle behöva uppleva känslan av att vara patient ibland, man får sig en del tankeställare.

Nuförtiden tar jag dock lite mer kalkylerade risker på cykeln. Det är inte 50-50, eller ”det här borde gå” som gäller längre. Ålder och familj har fått mig att bli lite visare.

 

 

Sista av allt Patrik, varför är just du medlem på SskWebben.se?
Det är bra med ett forum för sjuksköterskor där funderingar kan diskuteras och nya idéer kan väckas. En bra site där vi kan mötas.

 

Andreas Bader för SskWebben.se
andreas@sskwebben.se

Läs mer om Vårdassistans här >>
Anmäl intresse för jobb här >>

 

< tillbaka

Skriv din kommentar