Ny snabb diagnostik utesluter förträngda kranskärl

Ny snabb diagnostik utesluter förträngda kranskärl

2014-04-30

Ny avancerad datortomograf och programvara har gjort det möjligt att diagnostisera kranskärlsförträngningar enklare och snabbare. De första undersökningarna på Danderyds sjukhus gjordes i början av april och överläkare Habib Mir-Akbari på hjärtkliniken tror att upp till 600 patienter per år kan vara lämpliga att undersökas med metoden.

 noninvasiv_röntgendiagnostik

– Datortomografen är ett bra verktyg för att snabbt och riskfritt kunna utesluta stenoser hos patienter med vaga symtom, menar överläkaren på hjärtkliniken Habib Mir-Akbari. Här tillsammans med kollegerna på röntgen fr v röntgensjuksköterskorna  Emma Dalvik och Lovisa Ehrenborg  samt överläkarna och radiologerna Annika Rudberg och Louise Norlén. 

– Den nya så kallade noninvasiva röntgendiagnostiken, ska i första hand användas för att utesluta kranskärlsförändringar hos patienter med symtom men med lägre sannolikhet för kranskärlssjukdom. Fortfarande ska den traditionella invasiva undersökningmetoden, då man går in via ljumsken eller handleden med en kateter fram till hjärtat, användas för personer med typiska symtom på kärlkramp. En anledning till detta är att man då samtidigt kan göra en ballongvidgning om en förträngning hittas, förklarar Habib Mir-Akbari.
– För patienter med lägre risk för kranskärssjukdom är dock den nya kranskärlsdiagnostiken med hjälp av datortomograf ett utmärkt alternativ. Den är enkel och snabb samt patientvänlig med obefintlig risk för komplikationer. Undersökningen görs polikliniskt och patienten får gå hem direkt efter undersökningen, fortsätter han.

Varje år genomförs cirka 1 800 kranskärlsundersökningar på Danderyds sjukhus, cirka 5-10 procent av dessa beräknas vara lämpliga för den nya noninvasiva tekniken.
– Den nya tekniken kan även vara ett alternativ till många av sjukhusets drygt 1 800 scintigrafiundersökningar av hjärtat per år, säger Habib Mir-Akbari.

Den nya röntgendiagnostiken har möjliggjorts genom samarbete mellan hjärtkliniken och röntgenkliniken. Radiologen Annika Rudberg berättar att den nya datortomografen under en enda så kallad rotation kan avbilda hjärtat och kranskärlen på mindre än en sekund.
– Bildkvaliteten är betydligt bättre jämfört med äldre datortomografer och stråldosen är låg. Undersökningen med förberedelser tar cirka 30 minuter. Rent praktiskt går det till så att patienten får ligga på DT-britsen under tiden man förbereder med perifer venkateter, EKG och ger läkemedel för att få en stabil och låg hjärtrytm. När allt detta är klart går själva bildtagningen som sagt mycket fort, säger Annika Rudberg.

Källa: www.ds.se

red@sskwebben.se

Skriv din kommentar