”Läkerskor”?????!!!!!

Vad ska man säga? Jag skrattade högt när jag läste i senaste numret av Vårdfokus att Landstingsdirektören i Västerbotten vill ha en ny vidareutbildning för oss sjuksköterskor som ska kvalificera oss för vissa läkaruppgifter. Lite skämtsamt kallade han det för ”läkerskor”. Det blev snabbt en rejäl diskussion på jobbet där vi allihopa var rörande överens om att vi redan gör mycket som hjälper läkarna i deras arbete. En ny vidareutbildning genererar väl en högre lön då???

Skulle kunna tro att arbetsgivaren kommer försöka få in dessa uppgifter inom ramen för gällande anställning. Ok, så min fråga blir givetvis då, vilka utav mina nuvarande sjuksköterskeuppgifter ska jag då ta bort om jag ska få nya uppgifter som ”läkerska”? I sitt förslag till Umeå Universitet skriver Landstingsdirektören att en sådan sjuksköterska t ex skulle kunna gå rond, ordinera, prover och skriva in patienten……….ja nog händer det allt som oftast att vi sjuksköterskor guidar läkaren genom ronden. Ordinerar prover själv gör vi nästan dagligen. Det som i så fall skulle vara nytt är väl inskrivningen men vi ska ju fortfarande göra en omvårdnadsanamnes.

Vad tycker ni? Är detta ett alternativ? För mig personligen är det inte det. Skulle jag lägga energi på en vidareutbildning så skulle det definitivt inte vara att läsa till ”läkerska”

/Malin

7 comments

 1. Jag blev själv ganska upprörd när jag läste och hörde om detta förslag och känner mig mkt förvånad att ingen heller här har reagerat över just den biten.
  Sjuksköterskans profession är omvårdnad. Det vårt huvudämne och vår status.
  Vi har en helt annan kompetens som vi ska höja och värna om. Vi kommer aldrig höja vår status om några väljer att bli ”semiläkare”. Jag mår nästan illa när jag läser att det är sjuksköterskor som på allvar vill gå denna kompletteringsutbildning. Det kommer bara leda till att gränsrna mellan oss suddas ut och det blir svårt att hävda vad vi verkligen är duktiga på.
  Läkarna Ska ha hög lön för att de just tar de svåra medicinska besluten. För att deras kunskap gör att de kan ibland ordinera prover men ibland vara bra på att låta bli att ta prover.
  Vi ska ha hög lön för att god omvårdnad kan vara a och o för den sjuke. Ibland viktigare för den enskilde individen än att läkarronden kom förbi.
  Vi måste bli bättre på att se vad vi gör och vad läkarna gör och är bra på.
  Jag blev väldigt ledsen när jag hörde om detta förslag och tänkte…. har vi verkligen inte kommit längre.
  De sjuksköterskor som ångrat att de aldrig blev läkare kanske skulle tänka över sitt yrkesval en gång till. Och vi andra ska gå med huvudet högt och känna oss stolta över att det är omvårdnad vi får utöva under våra arbetsdagar och se våra patienter i ögons med stolthet. Finns inget bättre än att gå hem efter en en sådan arbetsdag.

  Kristina

Skriv din kommentar