Åh, hej min älskling!

Kommer till jobbet en dag och ser att en välkänd patient ligger inne på avdelningen. Vi har träffats mycket under hennes sjukdomsperiod så jag går in på hennes rum för att hälsa även om hon inte är ”min” patient just nu.

En liten blek kvinna ligger i sängen framför mig. Säger hennes namn och hon tittar trött upp mot mig……ler sedan med hela ansiktet och utbrister: – Åh, hej min älskling!

Hur ofta får man höra sådana ord från en patient? Veckan som  följer frågar hon ofta om jag jobbar eller kan komma in till henne….sånt värmer. Funderar ibland på varför hon just gillar mig så mycket och jag har kommit fram till att det var vid ett specifikt möte när patienten kom till oss med ileus och skulle ha en ventrikelsond. Hon ville absolut inte men med bra förberedelser och ett bra samarbete mellan mig och patienten så gick det hela jättebra och efter detta så är jag hennes ”bästa vän” här på avdelningen. Jag gjorde egentligen inget speciellt mer än att jag fokuserade bara på henne, gav bort telefonen och förklarade varje moment extra noga! Tack och lov var detta en kväll när det fanns tid!

Alla patienter borde få samma uppbackning men tyvärr så blir det inte alltid  så pga tidsbrist alltför många patienter inlagda på avdelningen som också måste få ”sitt” av mig som sjuksköterska. Hur som helst så ville jag dela denna lilla historia med er för samtidigt som patienten mår bra när jag kan ge henne tid så mår jag bra och känner mig ytterst värdefull.

/Malin

Skriv din kommentar